Tradicionalment, la prevenció del terrorisme ha comportat numbroses operacions militars i costosos pressupostos en defensa i seguretat. A Kenya, com en altres països africans, els governs han engegat diverses campanyes militars i policials que han estat objecte de debat per la seva manca de respecte als drets i llibertats fonamentals. D’aquesta manera, es fa necessari mirar altres alternatives que donin veu a les comunitats locals, aquelles que precisament són víctimes de la violència i que per tant coneixen de primera mà els primers símptomes de la radicalització violenta.
En la prevenció del terrorisme no hi sobra ningú, però en canvi encara falta involucrar-hi molts col·lectius. Un d’ells el de les dones. Sovint considerades només com a víctimes passives, les dones africanes atresoren tota una serie de coneixements locals que poden ser utilitzats per alertar i entendre els moviments de grups terroristes. Segons la definició de Giorgia Magni, s'enten com a coneixement local tots aquells sabers i pràctiques propis d'una comunitat, incloent-hi els valors, creences, regles i tabús que conformen el dret consuetudinari. Des d'aquesta perspectiva, les dones són les primeres espectadores dels canvis radicals que surgeixen al seu entorn i per tant, permet alertar de quan les tensions comencen a escalar. Per exemple, són les que s'adonen quan els homes de la seva comunitat comencen a trobar-se en secret, o de quan, de cop i volta, es fabriquen més armes del que és habitual. També s'adonen de quan els seus fills comencen a frequentar amistats sospitoses i canvien els hàbits i els costums.
La seva experiència és, doncs, necessària de ser escoltada i integrada en aquelles respostes que facilitin la tolerància i el respecte. Els reptes globals com la prevenció del terrorisme passen inevitablement per implementar solucions
El coneixement local de les dones en la prevenció de la violència extrema
Helena Cardona